ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι η Γυναίκα που Κυνηγάει Λαθροκυνηγούς στην Αφρική και Ποζάρει Κρατώντας Όπλα

Το θέμα δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Spain.

Σηκώνει βάρη στο γυμναστήριο, ποζάρει με ύφος όλο υπονοούμενα, ή δείχνει τα δεκάδες τατουάζ της. Παράλληλα, κουβαλάει τουφέκια, εξερευνά απάτητα τροπικά δάση και ποζάρει χαμογελώντας λίγα μέτρα μακριά από άγρια ζώα που θα μπορούσαν να την κάνουν κομματάκια. Η Kinessa Johnson έχει γίνει διάσημη στο Instagram και αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη δουλειά της. Δηλαδή, στην καταπολέμηση των λαθροκυνηγών σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες χώρες στην Αφρική.

Γεννημένη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, η Kinessa έκανε μια σαφή στροφή 180 μοιρών στη ζωή της. Μια ωραία μέρα έμαθε για τη VETPAW, μια οργάνωση αφοσιωμένη στη μάχη κατά του παράνομου κυνηγιού στην Αφρική, στην οποία βοηθούν Αμερικανοί βετεράνοι του πολέμου. Άκουσε ότι έψαχναν για μια γυναίκα εκπαιδεύτρια για τις γυναίκες rangers (σαν δασοφύλακες) στην Αφρική και έκανε αίτηση. Την δέχτηκαν και αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν ήταν πια ίδιο.

Η Kinessa συνδυάζει τη δουλειά της για τη VETPAW με τη δουλειά της ως μοντέλο για εταιρείες οπλικών συστημάτων. Πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τανζανία και παρόλο που τώρα έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ, ελπίζει να επιστρέψει σύντομα σε κάποια αφρικανική χώρα.

VICE: Ποια ακριβώς είναι η δουλειά σου στη VETPAW;
Kinessa Johnson: Το VETPAW είναι το ακρωνύμιο για την οργάνωση «Veterans Empowered to Protect African Wildlife» (Βετεράνοι Αρμόδιοι να Προστατεύουν την Άγρια Ζωή στην Αφρική). Είμαστε μια ομάδα βετεράνων, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι ικανότητές μας και οι ηγετικές δεξιότητές μας μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες όταν εφαρμόζονται στην πρόληψη του κυνηγιού απειλούμενων ειδών. Είμαι εκπαιδευμένη τεχνικός και εκπαιδεύτρια στη χρήση πυροβόλων όπλων και αυτό είναι το είδος της τεχνογνωσίας που μπορώ να μεταδώσω στους Αφρικανούς rangers των δασών για να τους βοηθήσω να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στον αγώνα τους κατά της λαθροθηρίας.

Αυτή η αποστολή έχει κάτι κοινό με αυτό που έκανες στον αμερικανικό στρατό;
Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι όχι. Δύσκολα μπορούν να συγκριθούν. Αλλά, δεν μετανιώνω για τίποτα απ’ όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα. Προσπαθώ να κοιτάω στο παρελθόν και να επικεντρώνομαι μόνο στην εμπειρία που έχω αποκτήσει.

Εμφανίζεσαι σε πολλές φωτογραφίες να ποζάρεις με όπλα. Είναι τόσο απαραίτητα για τη δουλειά σου;
Χαίρομαι που μου κάνεις αυτήν την ερώτηση διότι μου δίνεις την ευκαιρία να απαντήσω ευθέως. Πολλές από εκείνες τις φωτογραφίες έχουν ληφθεί πριν γίνω μέλος της VETPAW, οπότε δεν ανήκουν σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, ούτε και στην τωρινή εργασία μου.

Η βιομηχανία εξοπλισμών ψάχνει για κορίτσια που ποζάρουν με όπλα για τα περιοδικά τους. Για μένα είναι ένας τρόπος να βγάζω κάποια χρήματα.

Ωστόσο, έχεις πολύ στενή σχέση με όπλα. Εργάζεσαι και ως μοντέλο για τις οπλοβιομηχανίες.
Το κάνω, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια δευτερεύουσα δουλειά για μένα. Είμαι αυτό που είναι γνωστό ως «στρατιωτικό μοντέλο». Ψάχνουν για κορίτσια που ποζάρουν με όπλα για τα περιοδικά τους. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι οι λάτρεις των όπλων το βρίσκουν πραγματικά ελκυστικό. Για μένα, είναι απλά ένας τρόπος να βγάλω λίγα περισσότερα χρήματα.

Χρησιμοποιείς κάποια από εκείνα τα όπλα στην τωρινή εργασία σου; Χρειάστηκε ποτέ να πυροβολήσεις έναν κυνηγό;
Όχι. Δεν χρειάστηκε ποτέ να τραβήξω τη σκανδάλη. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη λαθροθηρία, όχι να πυροβολήσουμε ανθρώπους. Θέλουμε οι λαθροθήρες να πάνε στη δικαιοσύνη.

Μη επιστημονικά αποδεδειγμένες προλήψεις είναι διαδεδομένες σε πολλές χώρες, όπως αυτές που δηλώνουν ότι οι χαυλιόδοντες ελεφάντων είναι ένα ισχυρό αφροδισιακό.

Η λαθροθηρία είναι μεγάλο πρόβλημα στην Αφρική. Ποια νομίζεις ότι είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιλυθεί;
Το παράνομο κυνήγι είναι πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά στην Αφρική είναι τεράστιο πρόβλημα. Μιλάμε κυρίως για τα απειλούμενα είδη. Ένα από τα κύρια εμπόδια είναι μη επιστημονικά αποδεδειγμένες προλήψεις που είναι διαδεδομένες σε πολλές χώρες, όπως αυτές που δηλώνουν ότι οι χαυλιόδοντες των ελεφάντων είναι ένα ισχυρό αφροδισιακό. Σε αυτό προσθέστε την ενδημική φτώχεια στις περισσότερες από εκείνες τις χώρες και θα έχετε πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν να βρουν τα προς το ζην με τον τρόπο που μπορούν. Η λαθροθηρία είναι μία από τις απαντήσεις για εκείνους. Η λύση προφανώς θα υπήρχε εάν οι οικονομίες των χωρών τους ήταν αυτάρκεις, δηλαδή οικονομίες που δεν θα οδηγούσαν τους ανθρώπους να κερδίσουν τα προς το ζην από τη λαθροθηρία.

Θα έλεγες ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει στη διάρκεια των τελευταίων ετών;
Πολύ φοβάμαι πως ναι. Ιδιαιτέρως εάν εστιάσουμε στο πώς ο αριθμός ορισμένων ειδών συνεχίζει να μειώνεται, όπως ο αριθμός των βόρειων λευκών ρινόκερων και των ελεφάντων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λαθροθηρία γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικό φαινόμενο.

Έχεις περισσότερους από 85.000 ακολούθους στο Instagram. Τι πιστεύεις πως είναι εκείνο που προσελκύει τους περισσότερους από εκείνους, που συστηματικά κάνουν «like» στις φωτογραφίες σου;
Είναι εκπληκτικό. Ακούγεται σχεδόν εξωπραγματικό. Δεν ξέρω καν πώς να το εξηγήσω. Νιώθω ευτυχισμένη εάν μπορώ να εμπνέω μερικούς ανθρώπους και είμαι περήφανη που πολεμώ για έναν σκοπό για τον οποίον τόσοι πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται. Εάν μπορώ να κάνω ένα άτομο να νιώσει δεσμευμένο και να προσπαθήσει να βάλει τέλος στη λαθροθηρία, τότε έχω κάνει κάτι πολύ θετικό στη ζωή μου.

Εκτός της λαθροθηρίας, πιστεύεις ότι ο κόσμος, ολοένα και περισσότερο, στρέφεται κατά του κυνηγιού, ως κάτι περιττό στον σύγχρονο κόσμο;
Αυτή είναι μια ερώτηση που μου κάνουν συχνά. Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά σε αυτό το θέμα. Ως κάποιος που αγωνίζεται κατά της λαθροθηρίας, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτό είναι απολύτως απεχθές.

http://www.vice.com/

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το fraptime.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close