ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΥΓΕ ο Κωστής Λεβογιάννης

Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν.

Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν.

Από τα πρόσωπα που αγαπούσες με την πρώτη κουβέντα… Ήταν ενδεχομένως τέτοια η προσέγγιση που σου έκανε, όπου δεν σου άφηνε περιθώρια για να μην σκεφτείς, ότι εάν ακολουθούσαμε το δρόμο του, ίσως σήμερα ως Έλληνες να είμαστε καλύτεροι…

Κυρίως γιατί θα μιλούσαμε καλύτερα ελληνικά, θα κατανοούσαμε την σημασία της γλώσσας μας και θα είχαμε έρθει πιο κοντά σ΄αυτό που πρέσβευαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι…

Ο λόγος για τον Κωστή (σ.σ. όπως ο Παλαμάς που έλεγε γελώντας) Στυλιανού Λεβογιάννη, ο οποίος έφυγε από κοντά μας.. Το πόσο ετών ήταν, τον άφηνε πάντα αδιάφορο, γιατί ήταν ένα αιώνιο παιδί στη ψυχή. Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου λίγο μετά τον μεγάλο πόλεμο και ασχολήθηκε με τα οικονομικά.

Όπως αναφέρει δε σε ένα από τα πλέον σύντομα βιογραφικά του » Οικονομολόγος (πρ. στέλεχος των Διευθύνσεων Οικονομικών Μελετών και Στατιστικής της Τραπέζης της Ελλάδος), Δημοσιογράφος εκ του Αθήνησι Πανεπιστημίου (επ΄ ακροατηρίω) και μέλος και άλλοτε Γενικός Γραμματεύς της Ενώσεως Κυκλαδικού Τύπου»

Λάτρης της στατιστικής και των αναλύσεων κυρίως για δημογραφικά ζητήματα της Νάξου και βέβαια όπως σημειώσαμε νωρίτερα, δεν άντεχε να ακούει στο λόγο του συνομιλητή του άλλες λέξεις εκτός από τις ελληνικές. Ακόμη και εάν δεν σε γνώριζε, θα έκανε παρέμβαση με στόχο την ανάδειξη του πλούσιου λεξιλογίου της γλώσσας μας.

Ακόμη ηχεί στο λιμεναρχείο Νάξου, η ερώτηση «τι ώρα αναμένεται να αφιχθεί ο Κυανούς Αστήρ», με τα παιδιά στο τηλεφωνικό κέντρο να ψάχνουν για το νέο πλοίο που έχει μπει στη γραμμή και δεν το γνωρίζουν…

Εάν δε έκανες το λάθος να τον ρωτήσεις τι δουλειά κάνει, τότε, έμπαινες στο αγαπημένο του θέμα…»όλοι με ρωτάνε που δούλευα και τους απαντώ δεν δούλευα. Μου λένε και πως ζω. Τους απαντώ, «με αξιοπρέπεια». Και άρχιζε την ανάλυση για τη δουλειά και την σωστή λέξη εργασία. βλέπετε, δεν δουλεύουμε, αλλά εργαζόμαστε.

Ααα και μην έκανες ποτέ το λάθος να του ευχηθείς «χρόνια πολλά». Η ανάλυση για το λάθος της έκφρασης ήταν χωρίς τέλος. Προτιμούσε το «Ετη καλά και μετά τα πολλά» γιατί ο χρόνος απλά δεν μπορεί να οριοθετηθεί.

Πως να τον ξεχάσει αλήθεια; Έναν άνθρωπο με δίψα για γνώση, για την μετάδοσή της στους νεώτερους και το κυριότερο με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Έτσι άλλωστε θα τον θυμόμαστε και θα τον προκαλούμε να μας διορθώνει με αγγλικές λέξεις που θα πετάμε στον αέρα.

Για τις μελέτες που έχει γράψει, υπάρχει σχετικό λινκ στο διαδίκτυο, το … Νάξιον εστί, όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες.nassosblog.gr

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το fraptime.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button