ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ …ΤΩΡΑ …ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ……ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ……

37

Η περιουσία των Ελλήνων στο “σφυρί”: Όλα τα “κόκκινα” δάνεια θα μπορούν πλέον να “χτυπούν” τα “κοράκια

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ… ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ! 

Με μια κυβέρνηση να τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες κατατέθηκε χθες το βράδυ το πολυνομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα για να πάρουμε ακόμα μια φορά τη… δόση. Μια δόση που αγγίζει το 1 δισ.ευρώ και για αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ζητάνε τα πάντα!

Ζητάνε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις ενώ δεν δίνουν ουσιαστικά καμία προοπτική. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Α.Τσίπρα χθεσ στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: “Η επόμενη τριετία θα είναι δύσκολη “, προσθέτοντας ότι η δυσκολότερη δημοσιονομική προσαρμογή είναι το 2016.

Το πολυνομοσχέδιο με το βαρύγδουπο όνομα “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων μεταξύ άλλων” αποτελείται από 45 άρθρα κι εκτείνεται σε 84 σελίδες και περιλαμβάνει τις διατάξεις για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, ενώ δεν περιλαμβάνει φορολογικές διατάξεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται σε νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Περιλαμβάνει και τις διατάξεις για την πώληση “κόκκινων δανείων”  με εξαίρεση τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, καθώς και τα δάνεια των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (για τα οποία  θα υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου).

Επιπλέον, περιλαμβάνει διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων, για τη ρύθμιση των τοπικών οίνων, για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και για τις δαπάνες που απαιτούνται για την νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αναλυτικά: 

– Ορίζεται ότι στο όριο του calwbakck των νοσοκομείων περιλαμβάνεται και η δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

– Γίνονται παρεμβάσεις στις δυνατότητες πιστοποίησης των δαπανών επί μέρους έργων από ορκωτούς Ελεγκτές της ΕΛΤΕ

– Κυρώνονται οι συμφωνίες τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων Κόρινθος Τρίπολη Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο Σπάρτη (πιθανή πρόσθετη δαπάνη 330 εκατ ευρώ πλέον ΦΠΑ που θα καλύψει το ΠΔΕ αλλά και μείωση της συμβατικής υποχρέωσης του δημοσίου κατά 106,6 εκατ ευρώ  εκτιμά η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου) , και Κεντρικής Ελλάδας (διασφάλιση είσπραξης εσόδων  105 εκατ ευρώ  εκτιμά η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου).

– Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την αναδρομική ισχύ αποφάσεων για έργα του ΕΣΠΑ. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίσς επιτελικών δομών ΕΣΠΑ σε υπουργεία. Ορίζεται αναδρομικά ότι είναι νόμιμες προσκλήσεις και  αποφάσεις, καθώς και άλλες πράξεις για το νέο ΕΣΠΑ που έγιναν από τις 23/12/2014 και έως την επίσημη ισχύ του νόμου που το διέπει.

– Ρυθμίζονται θέματα προστασίας της αμπελουργίας και του όρου τοπικού οίνου και θεσπίζεται πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ για τα οινολογικά εργαστήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ψήφιση την Τρίτη, εκταμίευση έως την Παρασκευή 

Στόχος είναι το πολυνομοσχέδιο να ψηφισθεί την Τρίτη ώστε, αφού οι θεσμοί “μελετήσουν” το περιεχόμενό του, να συντάξουν εισήγηση προς το EWG. Οι επιτελείς του  EWG αναμένεται να συνεδριάσουν -όπως ανέφερε χθες το διαπραγματευτικό δίδυμο των υπουργών Ευκ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη– την προσεχή Τετάρτη.

Τελικός στόχος η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως την προσεχή Παρασκευή.

Στα χέρια εισπρακτικών τα δάνεια των Ελλήνων

Όπως σας αναφέραμε χθες (δείτε σχετικά εδώ) και που έφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που καλείται να ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο Όλες οι κατηγορίες δανείων θα μπορούν να βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα πώλησης ενήμερων δανείων υπό την προϋπόθεση δάνεια του ίδιου δανειολήπτη να έχουν “κοκκινίσει”.

Δηλαδή οι Ευρωπαίοι μας οδηγούν στη δημιουργία αγοράς για τα κόκκινα δάνεια χωρίς κανένα τραπεζικό απόρρητο και με τη συμμετοχή τραπεζών, funds, εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων με σκοπό να περάσουν στα χέρια τους τα ελληνικά δάνεια αλλά μας… “κάνουν τη χάρη” καθώς τίθεται προσωρινή εξαίρεση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για τα δάνεια τα οποία έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά των μικρών επιχειρήσεων και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ο λόγος που προβάλλεται για την προσωρινή εξαίρεση είναι να διορθωθούν τυχόν παραλήψεις στην πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου.

Στη συνέχεια θα μπορούν να πωλούνται και τα παραπάνω δάνεια, ενώ μέχρι τότε θα μπορούν να βγαίνουν στο σφυρί όλα τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια και οι πιστώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η δημιουργία αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι ωφέλιμη τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους οφειλέτες. Οι τράπεζες θα μπορούν να ενισχύουν άμεσα τη ρευστότητά τους εισπράττοντας ένα τμήμα της αμοιβής τους, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα εισέπραττε με αναγκαστική εκτέλεση και σε κάθε περίπτωση θα το εισέπραττε αργότερα.

Ο δανειολήπτης θα μπορεί να λάβει από τον αγοραστή του δανείου πολύ ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης, διότι ο εκδοχέας θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας, και επομένως μια πρόταση που θα ήταν ζημιογόνος για την τράπεζα, θα είναι κερδοφόρος από τον εκδοχέα.

Με βάση το νομοσχέδιο οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες δανείων ή στη διαχείριση, θα πρέπει να εδρεύουν στον  Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και να ιδρύουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Προβλέπεται ότι θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την ΤτΕ η οποία εν συνεχεία θα εξειδικεύσει το πλαίσιο.

Θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν νέα δάνεια προς αναδιάρθρωση των υφιστάμενων. Υποχρεούνται να “αποκαλύπτουν” τους μετόχους τους και ειδικά όσους έχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν σε άρση τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών, στο μέτρο που αυτή είναι αναγκαία για την διαχείριση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η άρση κρίθηκε απαραίτητη γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της εταιρείας να διεκπεραιώσει τη διαχείριση. Τίθενται όρια τόσο στην άρση όσο και στην ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη, τα οποία ωστόσο επιτρέπονται στο βαθμό που είναι αναγκαία για τους σκοπούς της διαχείρισης.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα του για τα “κόκκινα” δάνεια

*Η διαχείριση δανείων και η μεταβίβαση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πραγματοποιείται μόνο από ανώνυμες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και οι οποίες υποχρεωτικά εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος. Οι εταιρείες αυτές είναι πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα (funds) και Eεταιρείες Mεταβίβασης Aπαιτήσεων .

*Δικαίωμα να πωλούν και να μεταβιβάζουν απαιτήσεις, έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ, τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, οι εταιρείες ειδικού σκοπού και οι εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων. Τα δάνεια μπορούν να πωλούνται σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα και στα νομικά πρόσωπα που παίρνουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα για τη διαχείριση δανείων. Μεταξύ των παραπάνω επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις απαιτήσεων από συμβάσεις απαιτήσεων κάθε μορφής δανείων και πιστώσεων τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

*Η άδεια των εταιρειών χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων, και όσων έχουν ποσοστό άνω του 10%. Πιστοποίηση προβλέπεται και για τους συμβούλους της εταιρείας.

*Οι εταιρείες θα έχουν δυνατότητα να δώσουν δάνεια με σκοπό την αναχρηματοδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά από άδεια της ΤτΕ.

*Οι εταιρείες θα υποβάλουν εμπεριστατωμένη έκθεση στην ΤτΕ με την οποία θα περιγράφουν τις βασικές αρχές και τις μεθόδους που θα εφαρμόζουν κατά τη διαχείριση των απαιτήσεων.

*Παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν σε άρση τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών, στο μέτρο που αυτή είναι αναγκαία για την διαχείριση. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η άρση κρίθηκε απαραίτητη γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της εταιρείας να διεκπεραιώσει τη διαχείριση. Τίθενται όρια τόσο στην άρση όσο και στην ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη, τα οποία ωστόσο επιτρέπονται στο βαθμό που είναι αναγκαία για τους σκοπούς της διαχείρισης.

*Στο νόμο υπάρχει ειδική διάταξη που διευκρινίζει ότι οι ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και η ειδική μέριμνα που προβλέπεται για τα στεγαστικά δάνεια ευπαθών ομάδων που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη, θα εφαρμόζονται και στην περίπτωση που τα δάνειά τους πουληθούν.

*Προβλέπεται ειδική αναφορά για τους δανειολήπτες που εντάσσονται στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη (ν3869/2010)

*Για την αδειοδότηση, είναι απαραίτητη η θεμελίωση της αξιοπιστίας όσον αφορά στην καταλληλότητα των στελεχών και την κεφαλαιακή επάρκεια. Οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση γνωστοποιούνται στην ΤτΕ.

*Η ΤτΕ θα εξειδικεύσει τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας στις εταιρείες διαχείρισης.

*Οι εταιρείες που εξαγοράζουν δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση εγκεκριμένου σχεδίου τερματισμού δραστηριότητας προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του κεφαλαίου τους.

*Στο σφυρί θα μπορούν να βγουν μόνο μη εξυπηρετούμενα δάνεια (άνω των 90 ημερών), ενώ επιτρέπεται να πουληθούν και ενήμερα δάνεια του ίδιου οφειλέτη που έχει παράλληλα και “κόκκινα δάνεια”.

*Η σύμβαση διαχείρισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη νομική και λογιστική παρακολούθηση, την είσπραξη, τις διαπραγματεύσεις με τους οφειλέτες, τη σύναψη συμβάσεων συμβιβασμού, ή ρυθμίσεων διακανονισμού σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς και κάθε άλλη πράξη διαχείρισης που επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Οι δανειολήπτες απαγορεύεται να πληρώνουν αμοιβή διαχείρισης στην εταιρεία. Η ΤτΕ θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα εξειδικεύσει περαιτέρω το ελάχιστο περιεχόμενη της σύμβασης ανάθεσης διαχείρισης. Οι συμβάσεις υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από την ΤτΕ, ο οποίος δεν υποκαθιστά την δικαστική κρίση.

*Οι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποιούνται ως μη δικαιούχοι διάδικοι να εγείρουν εξωδικαστικά ή ενώπιον δικαστηρίων, κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεων καθώς και να συμμετέχουν ή να κινούν προπτωχευτικές διαδικασίες, διαδικασίες εξυγίανσης, πτωχευτικές διαδικασίες και διαδικασίες διευθέτησης οφειλών. Για την περίπτωση διεξαγωγής δίκης από την εταιρεία ως μη δικαιούχο διάδικο, επεκτείνεται το δεδικασμένο ώστε να ισχύει υπέρ και κατά του κυρίου της απαίτησης.

*Οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να προσλαμβάνουν Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αντίστοιχες εταιρείες που λειτουργούν σε κράτος μέλος της Ε.Ε ή του Ευρωπαίκού Οικονομικού Χώρου.

* Τα δάνεια που μεταβιβάζονται μπορεί να είναι είτε μεμονωμένα είτε να αντιστοιχούν σε ομάδες απαιτήσεων. Σε περίπτωση των ομάδων απαιτήσεων δεν εφαρμόζεται το άρθρο 479 ΑΚ για την ευθύνη αποκτώντος περιουσία ή επιχείρηση. Σε ομάδα απαιτήσεων κατά του ίδιου δανειολήπτη μπορούν να περιλαμβάνονται και εξυπηρετούμενα δάνεια.

* Δώδεκα μήνες πριν την πώληση του δανείου, θα πρέπει να προταθεί στον δανειολήπτη και τον εγγυητή η ρύθμιση του δανείου, προκειμένου να  μην αιφνιδιαστεί ο δανειολήπτης. Προβλέπεται επίσης διάστημα 12 μηνών ανάμεσα στην πρόσκληση του δανμειολήπτη για ρύθμιση και στην πώληση του δανείου του.  Δεν προβλέπεται πρόσκληση ρύθμισης για επίδικες ή επιδικασθείσες απαιτήσεις ούτε για τους δανειολήπτες που κρίνονται μη συνεργάσιμοι.

*Η τράπεζα καθίσταται αντίκλητος στον εκδοχέα ώστε να μην δυσχεραίνεται η επίδοση εγγράφων στον οφειλέτη.

*Προβλέπεται ρητά ότι απαγορεύεται η χειροτέρευση της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή ως αποτέλεσμα της πώλησης του δανείου του. Εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό ότι οι δανειολήπτες διατηρούν όλα τα δικαιώματα τους καθώς και τις δικονομικές και ουσιαστικές ενστάσεις τους, από τη στιγμή που το δάνειό τους πωλείται από τράπεζα σε εταιρεία.

Το μισθολόγιο στο Δημόσιο

Μεγάλες αλλαγές στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με μικρές αυξήσεις για μεγάλη μερίδα των εργαζομένων περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή.

Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο μισθός από το βαθμό και ορίζονται τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσής τους. Έτσι για τους υπαλλήλους με κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 μισθολογικά κλιμάκια εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ καθιερώνονται 13 μισθολογικά κλιμάκια.

Για κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ενός έτους ο υπάλληλος θα κερδίζει δύο κλιμάκια, ενώ για κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου με την εργασία του θα κερδίζει 6 κλιμάκια.

Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 ( 858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 ( 1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 ( 1.092 ευρώ).

Η οικογενειακή παροχή για ανήλικα τέκνα, ή ανίκανα να εργαστούν και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24 έτος της ηλικίας τους καθορίζεται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τα τέσσερα τέκνα και επιπρόσθετα 70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.

Για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ.

Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται σε 1.400 ευρώ για Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, σε 1.150 ευρώ για αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς ή Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, σε 1.000 ευρώ για προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, σε 450 ευρώ για προϊσταμένους Διευθύνσεων και προϊσταμένους πολιτικών γραφείων μελών της κυβέρνησης, σε 350 ευρώ για προϊσταμένους υποδιευθύνσεων και 290 ευρώ για προϊσταμένους τμημάτων.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το fraptime.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button