ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΩΡΑ

Το ποσό των 180 ευρώ κάθε τρεις ημέρες θα μπορούν να σηκώνουν οι πολίτες από τα ΑΤΜ

Η ανάσα ρευστότητας που πήρε η Ελλάδα από την ΕΚΤ ενδεχομένως να αλλάξει και τη διαδικασία αναλήψεως από τα ΑΤΜ και να βοηθήσει τους πολίτες να αποφύγουν τουλάχιστον την καθημερινή ταλαιπωρία στις ουρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν από τα ΑΤΜ ποσό ύψους 180 ευρώ με μία δόση κάθε τρεις ημέρες, είτε 60 ευρώ κάθε δύο ημέρες, προκειμένου να μην βρίσκονται κάθε μέρα στις ουρές. Πρακτικά πάντως δεν αλλάζει κάτι στο όριο της ανάληψης, αφού παραμένει ουσιαστικά το ποσό των 60 ευρώ ανά ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.ά.) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. Ευρώ. Γι αυτό και η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Πλέον έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για αύξηση του ορίου του ELA, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, κάνοντας λόγο για ένα ποσό 900 εκατ. ευρώ. Αποδεχτήκαμε την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας για μια εβδομάδα.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι έχουν λάβει χώρα διάφορες θετικές εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα που δικαιολογούν την αύξηση του ELA. Υπογράμμισε ότι η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ ποτέ δεν ήταν απεριόριστη και χωρίς όρους.

Η ελάφρυνση χρέους

Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ ότι είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, υπογράμμισε. Το θέμα, συνέχισε, είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ανακούφισης χρέους για τη χώρα.

Δύσκολες οι αποφάσεις για Ελλάδα

Η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα ενήργησε με βάση το καταστατικό της. “Δεν είναι απόφαση της ΕΚΤ το ποιος είναι μέλος της ευρωζώνης”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες – μέλη είναι υπεύθυνες για την ελληνική συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ.

“Δεν θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κεντρική τράπεζα στις αποφάσεις για την Ελλάδα”, υπογράμμισε. Σημείωσε ότι η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην χώρα από το ευρωσύστημα ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ.

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το fraptime.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button