ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…..ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ…..

Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν.Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν

Μαύρη Παρασκευή των φόρων για 6,2 εκατ. φορολογούμενους

«Μαύρη Παρασκευή» των φόρων σήμερα με 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενους να πηγαίνουν ταμείο για να καταθέσουν συνολικά 2,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Το Δημόσιο περιμένει να εισπράξει σήμερα 1,077 δισ. ευρώ από τα 2,65 δισ. ευρώ που περιμένει να εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ από τα που 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πρώτη από τις πέντε δόσεις αναμένεται να είναι αυξημένη αφού παραδοσιακά κατά την πρώτη δόση του βασικού φόρου αποπληρώνονται τα εκκαθαριστικά δεν υπερβαίνουν τα 20 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 1,23 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα 2,57 εκατομμύρια μισθωτούς συνταξιούχους ελεύθερους συνταξιούχους και αγρότες.

Η συνέχεια θα είναι το ίδιο δύσκολη

– Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ (περίπου 530 εκ. ευρώ) και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα.

– Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που θα είναι επίσης 1,23 δισ. ευρώ, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και άλλα 530 εκ. ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Τον ίδιο μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 που φιλοδοξεί να μεταφέρει το βάρος από τα υψηλού κυβισμού παλιά αυτοκίνητα (ηλικίας άνω των 10 ετών) στα καινούργια (παλαιότητας μέχρι και πέντε ετών) πολυτελή αυτοκίνητα.

Για τα καινούργια αυτοκίνητα κριτήρια για το καθορισμό των τελών κυκλοφορίας θα είναι οι εκπεμπόμενοι ρύποι, ο κυβισμός και η τιμή αγοράς.

– Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,2 δισ. ευρώ η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (30 εκ. ευρώ) και η έκτη και τελευταία δόση του φόρους εισοδήματος.

– Το ημερολόγιο για το 2017 κλείνει με την πληρωμή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκ ευρώ) που θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του πρώτου μήνα του 2018

Η καθυστέρηση φέρνει προσαυξήσεις και κατασχέσεις

Η καθυστέρηση πληρωμής μια δόσης ή του συνόλου ενός βεβαιωθέντα άμεσου φόρου συνεπάγεται ετήσιο τόκο 8,75% που σημαίνει ότι για κάθε μήνα οι δόσεις που δεν πληρώνονται προσαυξάνονται κατά 0,73%.

Εκτός αυτού η καθυστέρηση πληρωμής δόσης ή συνολικού φόρου πάνω από τα 500 ευρώ ενεργοποιεί το κίνδυνο η ΑΑΔΕ να κινήσει την διαδικασία αναγκαστικών μέτρων που ξεκινά με την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού και φτάνει (ανάλογα με το ύψος του ποσού) ακόμη και σε κατάσχεση ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου από τα 3,97 εκατομμύρια των φορολογούμενων που έχουν οφειλές στην εφορία, περίπου οι μισοί (1,68 εκατομμύρια) κινδυνεύουν με λήψη αναγκαστικών μέτρων αφού χρωστούν πάνω από 500 ευρώ στην εφορία. Μέχρι στιγμή η ύστατη λύση της κατάσχεσης έχει εφαρμοστεί σε 971.429 περιπτώσεις.

Μόνη λύση οι ρυθμίσεις

¨Όταν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής των φόρων στις τρείς δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και στις πέντε δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ η μόνη λύση είναι οι δύο πάγιες ρυθμίσεις των 12 έως 24 δόσεων.

Η πρώτη μπορεί να γίνει στην εφορία και αφορά στην περίπτωση που ο φορολογούμενος βλέπει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να πληρώσει και ρυθμίζει την οφειλή του σε ένα διάστημα από 12 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η δεύτερη 12μηνη ρύθμιση γίνεται εκ των υστέρων, δηλαδή αφού η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) ή της ΓΓΠΣ ( www.gsis.gr). enikonomia

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το fraptime.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button