ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Παντελής και οι… άλλοι (ΑΞΙΖΕΙ…ΔΩΣΤΕ 3 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ)

1918113

Φαντάζομαι ότι το πλήθος που συνόδεψε τον τραγουδιστή στην τελευταία του κατοικία είναι ένα φαινόμενο που δεν θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητο.

«Έφυγε» σχεδόν ταυτόχρονα με τον μεγάλο συγγραφέα και σημειολόγο Ουμπέρτο Έκο, του οποίου ο θάνατος πέρασε απαρατήρητος, σχεδόν στα ψιλά της ενημέρωσης, από μεγάλη μερίδα του ηλεκτρονικού κι όχι μόνον ελληνικού Τύπου.
Ο Ιταλός δάσκαλος καυτηρίαζε καθημερινά την κατάρρευση και την κρίση των ιδεολογιών, της μνήμης, της κοινωνικής συνοχής και ταυτότητας, αλλά και την όλο και εντονότερη θέληση για προβολή και αυτοπροβολή, ανεξαρτήτως πραγματικού περιεχομένου…

Ο άτυχος Παντελής συμβόλιζε την προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου, αβοήθητου από το σύστημα, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τα social media για να κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας και της αναγνωρισιμότητας.

Κι επειδή υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, εκείνοι οι οποίοι βλέπουν ό,τι καταλαβαίνουν και οι άλλοι οι οποίοι καταλαβαίνουν ό,τι βλέπουν, θα μου επιτρέψετε να απευθυνθώ στους δεύτερους, χωρίς να αποκλείω ότι και οι πρώτοι κάτι μπορεί να αντιληφθούν, έστω και ενστικτωδώς, για ό,τι πραγματικά παρακολουθήσαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο Παντελής δεν ήταν ο Καζαντζίδης, ούτε η Μελίνα, για να δικαιολογήσει κάποιος το πλήθος που τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. Βρισκόταν μόνον στην αρχή μιας επιτυχημένης καριέρας. Επομένως, κάτι άλλο έπρεπε να συμβαίνει. Κάτι περισσότερο ενδιαφέρον από την απλουστευτική ερμηνεία της απροσδόκητης απώλειας ενός επιτυχημένου σταρ και του νεαρού της ηλικίας του.

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πέρα από το είδος του τραγουδιού που υπηρετούσε ο Παντελής, μεγαλύτερη σημασία έχει ποιοι και για ποιο λόγο ακούν τη συγκεκριμένη μουσική.

Τι είναι εκείνο που τους έλκει, γιατί διασκεδάζουν με τον συγκεκριμένο τρόπο και πόσοι είναι τελικά. Ο κόσμος μπορεί να καθορίζει ποια είναι η επιλογή του. Για το εάν μπορεί να ορίζει, όμως, το σωστό και το λάθος, θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου.

Σίγουρα οι Παντελήδες του κόσμου θα τραγουδούσαν όπερες, εάν αυτές αντιλαμβανόταν ως ψυχαγωγία η πλειονότητα του κόσμου, και για να καταφέρουν κάτι τέτοιο δεν θα αρκούσαν τα social media, αλλά θα απαιτούνταν μακροχρόνιες και επίπονες σπουδές.

Επομένως, ακυρώνονται κατά κάποιον τρόπο και οι άλλοι, οι οποίοι ελιτίστικα θα κατέφευγαν στην επίσης εύκολη λύση της κατηγοριοποίησης του είδους και τις αναφορές σε σκυλάδικα κι άλλα συναφή…

Θα παραμείνω μόνο στο πλήθος προς το παρόν, κάνοντας μία διαπίστωση, την οποία δύσκολα θα μπορέσει κάποιος συνομιλητής μου να την ανατρέψει.

Κανένας πολιτικός, ίσως και όλοι μαζί σήμερα, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν με τον θάνατό τους τόσους ανθρώπους. Ίσως επειδή εν ζωή κατόρθωσαν να τους προσφέρουν το τίποτα.

Γιατί οι Παντελήδες ψυχαγωγούν έναν κόσμο, όταν οι πολιτικοί τον μελαγχολούν.

Ψυχαγωγούν τον κόσμο μ’ ένα είδος που θα μπορούσε εύκολα κάποιος να χαρακτηρίσει φθηνό. Ένα είδος, όμως, το οποίο χαρακτηρίζει την εποχή μας και για το οποίο την ευθύνη φέρουν αναμφίβολα οι μπροστάρηδες. Πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί δημοσιογράφοι και λοιποί τεθλιμμένοι συγγενείς.

Με λίγα λόγια, αυτοί είμαστε και δικαιολογημένα απολαμβάνουμε τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους γιατρούς, τους δικαστές και τη… θλίψη που μας πρέπει.

Η ελπίδα, βλέπετε, πεθαίνει πάντοτε τελευταία και η ελπίδα για κάτι διαφορετικό σε αυτόν τον τόπο βρίσκεται ακόμα μακριά.

Στη μνήμη ενός νέου παιδιού που χάθηκε άδικα στους δρόμους – καρμανιόλες της ελληνικής επικράτειας, ας μάθουμε να φοράμε όλοι τη ζώνη ασφαλείας.

Στη μνήμη του Παντελή. zougla.gr

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το fraptime.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button