Πανικός για το Ευρώ – ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ MONTE DEI PASCHI DI SIENA – Καταρρεέι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας

Πανικός για το Ευρώ – ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ MONTE DEI PASCHI DI SIENA – Καταρρεέι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας

Ράλι σημειώνεται στις Ιταλικές τράπεζες απόρροια του σχεδίου που έχει υποβληθεί από τον CorradoPassera, διακεκριμένο Ιταλό τραπεζίτη και πρώην υπουργό Βιομηχανίας της Ιταλίας σε συνεργασία με τον ελβετικό τραπεζικό όμιλο UBS για την MonteDeiPaschi που θα χρειαστεί 5 δισεκ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί.

Η MonteDeiPaschi είναι η 3η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η παλαιότερη στην Ευρώπη και ήδη έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με 8 δισεκ. από το Ιταλικό δημ΄σοιο στο παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι σήμερα 29 Ιουλίου του 2016 θα ανακοινωθούν τα stresstests της ΕΚΤ για τις 51 τράπεζες της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ η μετοχή της MontedeiPaschi, καταγράφει σήμερα ράλι έως +9% ενδοσυνεδριακά – +6% στα 0,3090 ευρώ – λόγω της είδησης ενός σχεδίου από CorradoPassera, επιχειρηματία και πρώην τραπεζίτη ο οποίος έχει συνεργαστεί με την UBS ώστε να ανακεφαλαιοποιήσουν την MonteDeiPaschi.

Επίσης εναλλακτική πρόταση έχουν υποβάλλει η JPMorgan και Mediobanca για την MonteDeiPaschi με στόχο να αποτρέψουν την εθνικοποίηση.

Λόγω της πιθανής διάσωσης της MonteDeiPaschi οι μετοχές των τραπεζών στην Ιταλία ανακάμπτουν

Monte Dei Paschi +6,8%

Banca Emilia Romagna +5%

Banco Popolare +3%

Mediobanca +3,8%

Unicredit +5%

Intesa San Paolo +5%

Τι προηγήθηκε

Εμπλοκή υπήρξε στο σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης να διασφαλίσει τη διάσωση της γηραιότερης τράπεζας του κόσμου, MontedeiPaschidiSiena, με στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα καθώς η ομάδα 3 τραπεζών MorganStanley, UniCredit και IntesaSanPaolo δεν συμφώνησαν στην καταβολή 5 δισεκ. που απαιτούνται για να ανακεφαλαιοποιηθεί η MonteDeiPaschi.

Εν τω μεταξύ η εναλλακτική πρόταση που έχει υπάρξει από τον CorradoPassera, διακεκριμένο Ιταλό τραπεζίτη και πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας σε συνεργασία με τον ελβετικό τραπεζικό όμιλο UBS εξετάζεται στο κατά πόσο είναι επαρκής για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ειδικότερα, το σχέδιο διάσωσης της MonteDeiPaschi κατέρρευσε όταν οι τράπεζες MorganStanley ΗΠΑ, UniCredit Ιταλία και IntesaSanPaolo Ιταλία απέρριψαν την πρόταση να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία, που θα αναλάβει να καλύψει εξ’ ολοκλήρου το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, εντούτοις, ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκφράσει άλλες μεγάλες τράπεζες, ειδικότερα η Citigroup, BankofAmerica, DeutscheBank και CreditSuisse.

Στην κοινοπραξία θεωρείται δεδομένη συμμετοχή των Mediobanca και JPMorgan, που έχουν αναλάβει καθήκοντα συντονιστών για την αύξηση του κεφαλαίου.

Η MontedeiPaschidiSiena αναμένεται να εκδώσει μετοχές αξίας στο 0,5 με 0,6 της λογιστικής αξίας τους.

Τράπεζας όπως η SocieteGenerale, UBS και Nomura θα δέχονταν, επίσης, σχετικό αίτημα συμμετοχής, σημειώνει το Reuters, επισημαίνοντας πως οι λεπτομέρειες του σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιευτεί ίσως σήμερα Παρασκευή 29 Ιουλίου, με έτερη πηγή του Reuters να εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή επαρκούς αριθμού τραπεζών, εντός των χρονικών πλαισίων.

Το σχέδιο εικάζεται ότι περιλαμβάνει και την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας 10 δισ. ευρώ, με την ΑΜΚ των 5 δισ. ευρώ να γίνεται στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι γίνεται αγώνας υψηλών ταχυτήτων, δεδομένου ότι σήμερα 29 Ιουλίου του 2016 και ώρα 23:00 Ελλάδος αναμένονται και τα αποτελέσματα των stresstests (τεστ αντοχής) των ευρωπαϊκών τραπεζών, που διεξήγαγε η EBA και στα οποία συμμετέχουν 51 τράπεζες.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες της MontedeiPaschi θα είναι μεγάλες, με βάση τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής.

Την ίδια ώρα, ιταλικά Μέσα (FirenzePost, ANSA) μεταδίδουν την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου για τη διάσωση της ιταλικής τράπεζας, που έχει επεξεργαστεί ο CorradoPassera, διακεκριμένος Ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Βιομηχανίας με την «εγγύηση» του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS.

Μάλιστα, η εν λόγω πρόταση φέρεται να έχει σταλεί στη διοίκηση της MontedeiPaschi και να περιλαμβάνει τις βασικές πτυχές της προσφοράς, με τη διοίκηση να έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία και λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, η διοίκηση της MontedeiPaschi δεν έχει λάβει ακόμα κάποια τελικά απόφαση.

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση», φέρεται να έχει δηλώσει ο MarcelloClarich, διοικητής της τράπεζας, έχοντας προσθέσει πως η όποια αξιολόγηση είναι πρόωρη και ότι η ανάλυση θα ξεκινήσει άμεσα.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Scoops.gr

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το fraptime.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.