Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το τεράστιο θρησκευτικό πρόβλημα της Τουρκίας με ένα νέο εντυπωσιακό επεισόδιο και

μάλιστα σε μια περίοδο που το Ισλάμ προσπαθεί να επιβληθεί σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα αποκαλύφτηκε σε μια σπηλιά στην περιοχή της Ορντού, στον δυτικό Πόντο, ένα άγαλμα που όπως αναφέρεται παριστάνει την αρχαία θέα Κυβέλη της Μικράς Ασίας.

Η λατρεία της Κυβέλης πριν από την έλευση του χριστιανισμού ήταν απλωμένη σε όλη σχεδόν την Μικρά Ασία.

Όταν επικράτησε ο χριστιανισμός, την ταύτισαν με την Παναγία και πολλοί ναοί της αφιερώθηκαν στην λατρεία της Θεομήτορος Παναγίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ίδιοι οι Τούρκοι την ονόμασαν Ana Tanrıça, κατά το Ana Meryem, που είναι και η Παναγία των Τούρκων.

Ο τόπος αυτός, όπως ανέφερε ο ίδιος ο δήμαρχος της Ορντού, ο Enver Yılmaz, έγινε προσκύνησα (μάλιστα) των Τούρκων μουσουλμάνων που

έρχονται κατά χιλιάδες από όλη την βόρειο Τουρκία και όχι μόνο και μόνο σε πέντε μέρες καταγράφηκαν 10.000 επισκέπτες-προσκυνητές παρά του

ότι για το Ισλάμ είναι θανάσιμη αμαρτία να προσέρχονται σε λατρευτικές εικόνες και πολύ περισσότερο σε αγαλματίδια.

Ακόμα και η μορφή του αγαλματιδίου, όπως μαρτυρούν πολλοί προσκυνητές, παραπέμπει κατ’ ευθείαν στην Παναγία όπως

αυτή λατρεύονταν τα πρώτα χρόνια που στην Μικρά Ασία είχε επικρατήσει ο χριστιανισμός, στην ορθόδοξη, αλλά και στις διαφορές αιρετικές μορφές τους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το fraptime.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.