ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία με το Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Ξεχάστε όσα περιμένατε για 1.000 ευρώ και λοιπά

Η ανατροπή με το κοινωνικό μέρισμα 2019 και την καταβολή ήρθε και ήταν… δυσάρεστη! Τελικά θα δοθεί αλλά σε ελάχιστους και με… ελάχιστα ποσά!

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν στο υπουργείο Εργασίας να αναζητήσει εν δυνάμει δικαιούχους, η κυβέρνηση φέρεται

να καταλήγει στην παροχή ενός μερίσματος μόνο σε πολύτεκνους και σε ΑμεΑ και μάλιστα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Επίσης, περί τα τέλη Δεκεμβρίου θα εξεταστεί η χορήγηση πρόσθετου επιδόματος θέρμανσης, στους δικαιούχους των πιο κρύων περιοχών.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών που έλαβαν κοινωνικό μέρισμα τα έτη 2016, 2017 και 2018, για φέτος θα πρέπει να το ξεχάσουν.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, δικαιούχοι του μερίσματος ήταν όλοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.) όσοι είχαν εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο

μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Επίσης υπήρχαν και περιουσιακά κριτήρια, ενώ το ύψος του μερίσματος ξεκινούσε από 200 ευρώ, και έφτανε μέχρι 1.200 ευρώ.

Φέτος δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει κυβερνητικά στελέχη. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που υπήρχαν

μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και αποτυπώθηκαν στον προϋπολογισμό, το υπερ-πλεόνασμα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός του 2019, είναι 436 εκατ. ευρώ, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να διανεμηθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Επίσης, υπάρχουν οι γκρίνιες από τους θεσμούς, αλλά η “σπατάλη” τους μερίσματος για την επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις. Όμως, όπως έχει αποκαλύψει το Σin από το ποσό των 436 εκατ. ευρώ:

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις της Κομισιόν, ότι από το υπερπλεόνασμα θα διαφυλάξει ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ως «απόθεμα ασφαλείας». Συνεπώς απομένει ένα ποσό 236 εκατ. ευρώ.

Θα διατεθεί ένα μέρος για να καλυφθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), που συνιστά την επιδότηση που λαμβάνει η εταιρεία ηλεκτρισμού

για το κόστος ηλεκτροδότησης των απομακρυσμένων περιοχών. Η συγκεκριμένη οφειλή για το 2019 κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης από το εκτιμώμενο υπερπλεόνασμα, δεσμεύτηκε ένα μέρος του, ύψους 138 εκατ. ευρώ, για την πρόωρη επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα θα επιστραφεί το 2019 το ποσό που αναλογεί στη μείωση του φόρου εισοδήματος, που έχουν προκαταβάλει οι επιχειρήσεις για το 2020. Φέτος οι επιχειρήσεις

πλήρωσαν προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2019, με βάση τον συντελεστή 29%. Επειδή όμως ο συντελεστής φόρου μειώθηκε για τη χρήση 2019, στο 24%, η διαφορά

των 5 μονάδων, αντί να συμψηφιστεί το 2020, αποφασίστηκε να επιστραφεί φέτος, από το υπερπλεόνασμα.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ, το οποίο αφαιρείται από το υπερπλεόνασμα το οποίο θα διατίθετο για κοινωνικές δράσεις.

Επίσης από το υπερπλεόνασμα, θα χορηγηθεί εντός του 2019 το επίδομα θέρμανσης για όλη τη σεζόν, αντί του 2020, το ύψος του οποίου θα είναι 68 εκατ. ευρώ και το οποίο επίσης μειώνει το διαθέσιμο ποσό για κοινωνικό μέρισμα.

Κανονικά το επίδομα θέρμανσης θα έπρεπε να βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά μετατέθηκε για το 2019 και να πληρωθεί από το υπερπλεόνασμα.

Οι δικαιούχοι του μερίσματος του 2019

Στα πλαίσια αυτά και με την αρνητική εξέλιξη της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, που καταγράφεται στο δεκάμηνο, τα περιθώρια για κοινωνικό μέρισμα είναι ελάχιστα.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται συγκεκριμένες δράσεις με αποδέκτες αυστηρά επιλεγμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις οποίες θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα οι οποίες είναι:

Οι πολύτεκνοι
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Για τις συγκεκριμένες ομάδες θα τεθούν εισοδηματικά όρια, προκειμένου περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων καθώς το ποσό δεν επαρκεί για όλους.

Τα εισοδηματικά όρια θα είναι χαμηλότερα από εκείνα που ίσχυσαν πέρυσι για τους πολύτεκνους (13.750 – 27.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών),

με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ενώ ίσως είναι υψηλότερο το εισοδηματικό όριο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες..athensmagazine.gr

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το fraptime.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button